NIEPODLEGŁOŚCI


Sałatki


PATLICAN SOSLU

Smażone kawałki bakłażana w pysznym sosie ze świeżych pomidorów.

22

PATLICAN JOGURTLU

Smażone kawałki bakłażana w prawdziwym tureckim jogurcie z natką i świeżym czosnkiem.

22

EZME

Pasta na ostro z posiekanych pomidorów, ogórków z natką pietruszki i przyprawami.

22

PIYAZ

Gotowana, biała fasola ze świeżą papryką, pomidorem, cebulką i natką pietruszki w delikatnym sosie.

22

HUMUS

pasta z cieciorki z dodatkiem świeżego czosnku, sezamu i ziół.

22

ÇOBAN

22

SZOPSKA

Sałatka ze świeżego pomidora, ogórka, papryki, cebulki i natki pietruszki z białym serem.

Sałatka wiosenna ze świeżego pomidora, ogórka, papryki, cebulki i natki pietruszki w oliwie.

26

MEZE TABAĞI

Talerz różnych przystawek: Humus, Patlican soslu, Patlican jogurtlu, Ezme, Piyaz. Porcja około 750g

55

MEZE TABAĞI

Talerz różnych przystawek wg własnej kompozycji. Porcja około 750g

63

Absolutne specjały


İskender – Sułtan Kebab

Mięso baranio-cielęce marynowane według starej tureckiej tradycji, opiekane i ścinane z kebabu w cienkie plasterki na kawałkach pieczywa tureckiego, otulone sosem sułtańskim (sos pomidorowy z masłem) z jogurtem tureckim uformowanym w dwie kule.

MAŁA PORCJA

około 130 g

35

DUŻA PORCJA

około 200 g

41

EKSTRA PORCJA

około 300 g

51

Döner - Kebab na talerzu

Mięso baranio-cielęce marynowane według starej tureckiej tradycji, opiekane i ścinane z kebabu w cienkie plasterki na kawałkach pieczywa tureckiego, otulone sosem sułtańskim (sos pomidorowy z masłem) z jogurtem tureckim uformowanym w dwie kule.

z pieczywem tureckim

Mała Porcja

około 130g

33

Duża Porcja

około 200g

37

Półtorej Porcji

około 300g

49

Podwójna Porcja

około 400g

57

z ryżem

Mała Porcja

około 130g

36

Duża Porcja

około 200g

41

Półtorej Porcji

około 300g

53

Podwójna Porcja

około 400g

61

z frytkami

Mała Porcja

około 130g

37

Duża Porcja

około 200g

42

Półtorej Porcji

około 300g

54

Podwójna Porcja

około 400g

62

Lavaş

Mięso baranio-cielęce marynowane według starej tureckiej tradycji, opiekane i ścinane z kebabu w cienkie plasterki na kawałkach pieczywa tureckiego, otulone sosem sułtańskim (sos pomidorowy z masłem) z jogurtem tureckim uformowanym w dwie kule.

Jedna Procja

około 130g

36

EKSTRA PORCJA

półtorej dużej porcji

44

Mięso serwujemy do momentu ścięcia całego kebaba

Izgaralar


Mięsa z grilla

Kuzu şiş

Grillowany szaszłyk barani około 200g – podawane dwa szaszłyki z surówką i dodatkami do wyboru.

Z PIECZYWEM TURECKIM

44

Z RYŻEM

47

Z FRYTKAMI

49

Kuzu pirzola

Grillowana baranina z kością około 200g
– podawane trzykawałki mięsa z surówką i dodatkami do wyboru.

Z PIECZYWEM TURECKIM

46

Z RYŻEM

49

Z FRYTKAMI

51

Dana şiş

Grillowany szaszłyk cielęcy około 200g – podawane dwa szaszłyki z surówką i dodatkami do wyboru.

Z PIECZYWEM TURECKIM

46

Z RYŻEM

49

Z FRYTKAMI

51

Urfa

Siekane baranie mięso około 180g,  łagodnie przyprawione, zapiekane na szpadzie – podawane z surówką oraz dodatkami

Z PIECZYWEM TURECKIM

37

Z RYŻEM

40

Z FRYTKAMI

42

Adana

Siekane baranie mięso około 180g,  ostro przyprawione , zapiekane na szpadzie – podawane z surówką oraz dodatkami

Z PIECZYWEM TURECKIM

37

Z RYŻEM

40

Z FRYTKAMI

42

Tavuk şiş

Grillowany szaszłyk z piersi kurczaka około 250 g z surówką i dodatkami do wyboru.

Z PIECZYWEM TURECKIM

38

Z RYŻEM

41

Z FRYTKAMI

43

Tavuk göğsü

Grillowana pierś z kurczaka około 200g. podawane z surówką i dodatkami

Z PIECZYWEM TURECKIM

36

Z RYŻEM

37

Z FRYTKAMI

41

Köfte

Sześć małych mielonych kotlecików baranich z grilla około 210g. podawane z pastą paprykową, surówką i dodatkami

Z PIECZYWEM TURECKIM

37

Z RYŻEM

40

Z FRYTKAMI

42

Acılı Köfte

Grillowane dwa ostre kotlety mielone około 180g. podawane z surówką i dodatkami.

Z PIECZYWEM TURECKIM

37

Z RYŻEM

40

Z FRYTKAMI

42

Kaşarlı Köfte

Grillowane kotlety mielone około 180g. z tartym, żółtym serem podawane z surówką i dodatkami.

Z PIECZYWEM TURECKIM

39

Z RYŻEM

43

Z FRYTKAMI

45

Köfte lavaş

Grillowane mielone mięso baranie około 250g.  ze świeżym szpinakiem zawinięte w cienkie pieczywo tureckie podawane z sosem jogurtowo-czosnkowym, z surówką i dodatkami.

Z PIECZYWEM TURECKIM

39

Z RYŻEM

42

Z FRYTKAMI

44

Guvac


Gulasz zapiekany w glinianym naczyniu ze świeżymi warzywami z cebulą, papryką, pomidorem, bakłażanem, pieczarkami w sosie z dodatkiem masełka, żółtym serem i pieczywem własnego wypieku.

z kurczaka

MAŁY

36

DUŻY

44

z kotlecikami

MAŁY

34

DUŻY

42

z baraniny

MAŁY

38

DUŻY

48

z cielęciny

MAŁY

38

DUŻY

48

wegetariański

MAŁY

34

DUŻY

42

Pide

TAVUKLU PIDE

Pizza turecka z kawałkami kurczaka,papryką, pomidorem, natką pietruszki, zapiekane z żółtym serem.

39

ISPANAKLI PIDE

Pizza turecka wegetariańska ze świeżym szpinakiem i jajkiem.

39

SUCUKLU PIDE

Pizza turecka z kiełbasą turecką sucuklu i żółtym serem.

42

KARIŞIK PIDE

Pizza turecka z mięsem mielonym (z baraniny), z kiełbasą sucuklu, szpinakiem, jajkiem, serem

45

ETLI ISPANAKLI PIDE

Pizza turecka z mięsem mielonym baranim, świeżym szpinakiem i jajkiem.

42

LAHMACUN

Pizza turecka z mięsem mielonym (z baraniny), cebulą, pomidorem i natką pietruszki.

24

ETLI ISPANAKLI PIDE

Pizza turecka z mięsem mielonym baranim, świeżym szpinakiem i jajkiem.

42

LAHMACUN

Pizza turecka z mięsem mielonym (z baraniny), cebulą, pomidorem i natką pietruszki.

24

KAŞARLI PIDE

Pizza turecka wegetariańska z żółtym serem, jajkiem i pomidorem.

38

Karişik izgaralar - zestawy mięs

podawane z ryżem (pilav), frytkami, chlebkiem tureckim, sosami i zestawem surówek

ZESTAW 1

porcja 420 g

Köfte – mielone kotleciki baranie

Kaşarlı Köfte – kotleciki z żółtym serem

Tavuk sis – szaszłyk z piersi kurczaka

Dana sis – szaszłyk z cielęciny

94

ZESTAW 2

2,5 porcji, 510 g

Pizza turecka z mięsem mielonym (z baraniny), cebulą, pomidorem i natką pietruszki.

115

Adana – ostre mięso baranie pieczone na szpadzie,

Köfte lawasz – mięso baranie zapiekane w cieście ze świeżym szpinakiem

Dana sis – szaszłyk cielęcy

Köfte – mielone kotleciki baranie

ZESTAW 3

3 porcje , 565 g

Urfa – łagodne mięso baranie pieczone na szpadzie

Köfte – mielone kotleciki baranie

Acılı Köfte – ostry kotlecik

Kaşarlı Köfte – kotlecik z żółtym serem

Dana sis- szaszłyk z cielęciny

135

ZESTAW 4

179

4 porcje , 840 g

Kuzu pirzola – baranina z kością

Köfte – mielone kotleciki baranie

Acılı Köfte- ostry kotlecik

Kaşarlı Köfte- kotlecik z żółtym serem

Tuvuk sis – szaszłyk z piersi kurczaka

ZESTAW 5

5 porcji, 970 g

Kuzu sis – szaszłyk barani

Köfte – mielone kotleciki baranie

Acılı Köfte – ostry kotlecik

Urfa – łagodne mięso baranie pieczone na szpadzie

Dana sis – szaszłyk z cielęciny

233

ZESTAW6

362

8 porcji, 1590 g

Dania sis – szaszłyk cielęcy

Kuzu sis – szaszłyk barani

Tuvuk sis – szaszłyk z piersi kurczaka

Kuzu pirzola – baranina z kością

Köfte – mielone kotleciki baranie

Dana pirzola – cilęcina z kością

Urfa – łagodne mięso baranie pieczone na szpadzie

Adana – ostre mięso baranie piczeone na szpadzie

Kaşarlı Köfte – kotlecik z żółtym serem

Sułtan z Grilla

Mięso grilowane z kawałkami gorącego pieczywa z sosem pomidorowym,
rozpuszczonym masłem i jogurtem, przygotowane według starotureckiej tradycji.

URFA SUŁTAN (SUŁTAN URFA)

około 725 g

43

KAŞARLI SUŁTAN (SUŁTAN KASARLI)

około 725 g

45

ADANA SUŁTAN (SUŁTAN ADANA)

około 725 g

43

DANA ŞIŞLI SUŁTAN (SUŁTAN Z CIELĘCINY)

około 745 g

50

KÖFTE SUŁTAN (SUŁTAN KOFTE)

około 730 g

43

KUZU ŞIŞLI SUŁTAN (SUŁTAN Z BARANINY)

około 745 g

50

ACILI SUŁTAN (SUŁTAN ACILI)

około 725 g

43

TAVUK ŞIŞLI SUŁTAN (SUŁTAN Z KURCZAKA)

około 785 g

43

Beyti

Mięso siekane z cielęciny i baraniny zawijane w grillowany lawasz, pokrojony na kawałki z sosem pomidorowym i rozpuszczonym masłem, podawane z ryżem i jogurtem.

OSTRY

około 910 g

54

ŁAGODNY

około 910 g​

54

Zupy

MERCIMEK

Zupa z soczewicy około 300 ml

18

CACIK sezonowo

Chłodnik turecki z jogurtem i drobno posiekanych ogórków, żwieżego czosnku i mięty - sezonowo w okresie letim. około 300 ml

18

Desery

Şöbiyet

Zupa z soczewicy około 300 ml

18

CACIK sezonowo

Chłodnik turecki z jogurtem i drobno posiekanych ogórków, żwieżego czosnku i mięty - sezonowo w okresie letim. około 300 ml

18